Aspirerande rökdetektorsystem uppfyllde försäkringsbolagets krav

Efter att Strömberg Distribution utökat verksamheten och flyttat in i sitt nya höglager i Jordbro kom försäkringsbolagets besked – det befintliga kombilarmets detektorer löser inte ut: installera sprinkler eller samplande system.

Det var efter att man hade testat det befintliga brandlarmet som det stod klart. Detektorerna på 12 meters höjd kände inte av röken och löste ej heller ut brandlarmet. Försäkringsbolagets ursprungliga krav var då att man skulle låta installera en sprinkleranläggning i lokalerna. Att göra detta i efterhand skulle dock bli mycket kostsamt och därför beslutades i samråd med försäkringsbolaget (Trygg Hansa) att man istället skulle komplettera anläggningen med Ziton Lasersense. Uppdraget gick till SEAL Scandinavia AB, som är certifierad anläggarfirma brandlarm samt Ziton-partner och utför allt från små utrymningslarmanläggningar till stora komplexa systemlösningar. Företaget har genom åren specialiserat sig på speciella lösningar i unika miljöer, som till exempel, samplande system på byggarbetsplatser och trådlösa larm i kulturbyggnader.

– Den konsult som var anlitad hade förskrivit Lasersense, som är ett av de få fabrikat på marknaden som är certifierade. Det var stora krav på design och estetik i lokalerna så därför tyckte kunden om de diskreta gråa rör som användes. De ”smälte” in bra i den allmänna miljön. Totalt bestod anläggningen av 5 st samplande system, Lasersense Ultra (ett för varje lagerhall) som vardera består av ca 150 m rörsystem, säger Anders Lindgren, tekniker och delägare av SEAL Scandinavia AB.

Servicevänligt

Installationen tog ca tre veckor och var klar i slutet av oktober 2007. Därefter gjorde man ett nytt funktionstest i lokalerna. De rökprov som utfördes gav överraskande bra resultat och blev mycket uppskattade av både försäkringsbolag, konsult och slutkund.

– Allt fungerade till belåtenhet vid denna test och larmet löste ut tidigare än förväntat. Vi valde även att plocka ut ett förlarm från samtliga samplingsenheter på nivå 4, vilket innebär att personal på plats i ett mycket tidigt skede kan kontrollera orsak till larm innan det gått vidare till räddningstjänsten. Förutom att man tack vare det samplande systemet fick en kostnadseffektiv och godkänd anläggning så kommer man med detta system även att kunna sänka sina servicekostnader radikalt. Tidigare behövde man skylift vid felsökning för att ta sig upp till detektorerna på 12 meters höjd. Med Lasersense räcker det att felsöka vid de 5 samplingsenheterna som sitter lätt åtkomliga på väggen. I övrigt består anläggningen endast av tomma plaströr med hål i, där röken sugs in. Den här typen av anläggningar har definitivt många användningsområden och ger flera fördelar, avslutar Anders Lindgren.

Det här inlägget postades i Referens. Bokmärk permalänken.