Höga säkerhetskrav på Copperhill Mountain Lodge

Nyöppnade hotellet Copperhill Mountain Lodge är det första hotellet i Norrland som tilldelats fem stjärnor enligt Sveriges Hotell- och Restaurangföretagares standard för hotellklassificering. Även när det gäller säkerheten siktar man högt och Johnsons El i Åre AB har bland annat installerat Ziton brandlarm, Galaxy inbrottslarm och Standard Audio talat utrymningslarm. Nästa steg är att nu certifiera hotellet enligt två säkerhetsstandards – något som inte många hotell kan stoltsera med.

Copperhill Mountain Lodge är Åres högst belägna fjällhotell och en arkitektonisk och designmässig upplevelse. Hotellet är ritat av den amerikanska arkitekten Peter Bohlin, känd för att ha skapat Bill Gates privata hem och Apples prestigebutiker världen över. Copper­­hill Mountain Lodge är placerat på toppen av Förberget, 730 meter över havet, med milsvid utsikt över fjällvärlden. Förutom design och arkitektur stoltserar hotellet med ski-in ski-out, egen lift och påfart till Åres skidsystem, helikopterser­vice, restauranger och barer samt spa. Givetvis tar man även säkerheten på största allvar.

– Vi har mycket höga målsättningar med vårt säkerhets­arbete. Säkerheten är för oss en strategisk fråga. Det är bra för våra gäster att vi har hög säkerhet och det är också ett viktigt mervärde för oss att marknadsföra, säger Lars Nyander, fastighets- och säkerhetschef på Copperhill Mountain Lodge.

– Bland annat har vi arbetat för att uppnå högsta möjliga certifiering av säkerheten på hotellet och Copperhill Mountain Lodge kommer nu i början av året dels bli certifierat som”Väl Brandskyddat Hotell” av SBF dels erhålla Safehotels certifiering på högsta internationella säkerhetsnivå. Det är inte många hotell som uppfyller bägge dessa säkerhetsstandards.

Lars Nyander, fastighets- och säkerhetschef på Copperhill Mountain Lodge och Anders Jönsson på Johnsons El i Åre AB.

Fördel med en leverantör

Två år tog det att bygga Copperhill Mountain Lodge och i början av december 2008 var det klart för att ta emot de första gästerna. Johnsons El i Åre kom in i projektet i slutet av februari 2008. Det är Jämtlands äldsta elföretag och en komplett leverantör av el-, tele-, data-, larm- och belysningsanläggningar. Företaget består av 18 anställda i Åre och 18 i Östersund.

– Vi fick ansvaret att installera kraft, el, tele, belysning och säkerhet på Copperhill Mountain Lodge. Det var kort om tid och vi fick hålla ett högt tempo, säger Anders Jönsson på Johnsons El i Åre AB. Säkerhetsanläggningarna var projekterade när Johnsons El började med arbetet.

– Då tiden var knapp var det en viktig fördel att kunna få som mycket som möjligt från en och samma leverantör, som dessutom kunde garantera säkra leveranser. Då man på Copperhill Mountain Lodge hade de högsta kraven på säkerheten var det också viktigt med välkända kvalitetsprodukter. Bland annat tog vi fram förslag på brandlarm från Ziton och inbrottslarm från Galaxy. Bägge systemen kände vi väl till då vi installerat dem förut och sen var också prisbilden gynnsam, berättar Anders Jönsson.

En av de största brandlarms­anläggningarna i Norrland

Efter att beslut tagits om vilka system som skulle installeras vidtog en omfattande säkerhetsinstallation. Galaxy inbrottslarm, för skalskydd och överfallslarm, installerades med 12 centralenheter. Ziton brandlarmsystem installerades med tre st centralenheter och 10 st larmlagringstablåer. Det innebär att det är en av de största Ziton-anläggningarna i Norrland. Som detektering för brandlarmet installerades dels ett aspirerande system dels linjedetektorer. De allmänna utrymmena försågs med talat utrymningslarm från Standard Audio. Säkerhetsanläggningen kommer i början av 2009 dessutom att kompletteras med det grafiska övervakningssystemet Noctu för att kunna styra brand- och inbrottslarm integrerat.

– Vi installerade även det intelligenta fastighetssytemet KNX från Merten. Till det har vi bland annat anslutit brandlarmet, som om det aktiveras tänder upp belysningen i fastigheten. KNX är ett flexibelt system som är enkelt att installera och spar kabeldragning. Dessutom är det enkelt att programmera och ändra i efterhand efter kundens önskemål.

Central övervakning

Johnsons El driftsatte inbrottslarmet.

– Vi är mycket nöjda med vårt samarbete. De har ställt upp som ”bollplank”, leveranserna har fungerat klockrent och säkerhetssystemen har hållit vad de lovat, säger Anders Jönsson. Även på Copperhill Mountain Lodge är man nöjd med den nya säkerhetsanläggningen.

– Det tekniska skyddet är mycket viktigt och det gäller att man har bra system. Vi kommer ha central övervakning av hotellet genom Noctu kopplat till brandlarmet och inbrottslarmet. Det här är en nyckeldel i systemet som vi tror väldigt mycket på. För oss är det viktigt att snabbt kunna få överblick om något skulle inträffa. Därför har vi t.ex. en dator i receptionen som bara används till säkerhetssystemen, berättar Lars Nyander och fort­sätter:

– Vi har nyss öppnat hotellet och fått en rivstart när det gäller bokningar. Då känns det skönt att vi nu också har säkerhetssystem som vi kan lita på.

Det här inlägget postades i Referens. Bokmärk permalänken.