Högskolan Väst säkrar upp verksamheten

Högskolan Väst kallas också Sveriges nyaste högskola. Tidigare hade högskolan campus i tre städer: Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Men från och med 2008 har man samlat alla sina institutioner, sitt högskolebibliotek och sin förvaltning till ett campus i Trollhättan. Här har man gjort en stor tillbyggnad av de befintliga lokalerna med ca 26 000 m². För att säkra upp lokalerna på bästa sätt användes brandlarm – Ziton, inbrottslarm-Galaxy och passersystem-ARX.

Projektet startade redan 2005, den första etappen var klar våren 2007 och den avslutande etappen färdigställdes nu vid årsskiftet 2007/08. Wennerlunds Elektriska AB i Trollhättan var ansvariga för den totala elentreprenaden.

– På Högskolan Väst finns idag 9 300 studenter och 520 anställda, vilket inne­bar krav på såväl flexibilitet som använ­dar­vänlighet. Kunden hade också höga kvalitetskrav och man ville nyttja den se­naste tekniken när det gäller säkerheten på högskolan. Till Högskolan Väst valdes Ziton brandlarmsystem, Galaxy inbrottslarm och Solicard ARX passer­system, säger Björn Sjöberg, filialchef på Wennerlunds Elektriska AB i Trollhättan.

Inbrottslarm och passersystem integrerat

Anläggningen kom att bli mycket omfattande, med 2 st Galaxy 512 inbrotts­larmcentraler (som när allt är driftsatt innefattar ca 900 larmpunkter), 8 st Solid ARX LCU 9016 passersystemcentraler med i snitt 13 dörrar i varje = 104 dörrmiljöer!) samt slutligen 3 st Ziton brandlarm­centraler fördelat om 2 st 4-slingors och 1 st 2-slingors med idagsläget ca 600 adresser (när allt är driftsatt ca 1000 adresser). Wennerlunds Elektriska projekterade anläggningen i samråd Ziton-partner Elteknik. Elteknik är behörig för såväl brand som inbrottslarm och utförde driftsättningar på alla systemen.

– Högskolan Väst får verkligen ta del av de fördelar som integrationen mellan ARX och Galaxy ger. Det blir enkelt för såväl lärare som studenter att styra larmet och få tillträde till lokalerna. Alla får passerkort som går till de utrymmen som man ska ha tillträde till. Om någon skulle förlora sitt kort är det ingen säkerhetsrisk i och med att kortet måste aktiveras med en kod med vissa intervaller för att gälla. Det är även enkelt att spärra kort och att t.ex. ge tidsbegränsad tillgång till utrymmen som en person normalt inte har tillträde till. Samma kort som används till passersystemet används även som personliga kort för kopiering, låna av böcker etc. Så man utnyttjar verkligen de möjligheter som ett modernt säkerhetssystem kan erbjuda, säger Björn Sjöberg.

Galaxy inbrottslarm, ARX passersystem och Ziton brandlarm

Det här inlägget postades i Referens. Bokmärk permalänken.