Jämtkraft Arena

– från orört skogsområde till färdig arena på 12 månader

Sedan man i Östersund bestämt sig för att bygga en arena gick det hela mycket fort. På ett år har man färdigställt ett imponerande bygge bestående av två eluppvärmda konstgräsplaner av absolut senaste snitt, läktare med plats för mer än 5 000 personer, elljus på båda planerna, åtta omklädningsrum, kontorslokaler, restaurang m.m.

Bakgrunden till byggnationen är att det länge hade saknats en arena i regionen med kapacitet för större publika evenemang. Östersunds kommun, Fältjägarna Fastigheter och Östersunds Fotbollsklubb gick därför samman och bildade ägarbolaget Östersund Sport och Eventarena. 2006 togs beslutet om att bygga Jämtkraft Arena, som döptes efter huvudsponsorn Jämtkraft.

– I tidplanen som fastställdes beslutades att invigningen skulle ske sommaren 2007. Det betydde att vi skulle omvandla det här orörda skogsområdet till en färdig arena på 12 månader. Att säga att det var en stark tidspress på alla inblandade är därför ingen överdrift, säger Daniel Kindberg, VD i Fältjägarna Fastigheter AB och byggherre i projektet.

Säkerhetssystem och arenaljud

När det gällde säkerhetssystem och arenaljud till anläggningen hade en rambeskrivning tagits fram av elkonsulten.

– Med utgångspunkt från rambeskrivningen tog vi tillsammans med El och Industrimontage Nord fram ett förslag på lösningar. Det gällde passersystem, inbrottslarm, kameraövervakning, brandlarm och arenaljud.

I februari fick El och Industrimontage Nord beställning på elentreprenaden, som gällde all elinstallation i de bägge läktarbyggnaderna. Man ansvarade även för projektering och upphandling.

– Vi började installera säkerhetssystem och arenaljudet under senare delen av april. Då var det ca 3 månader kvar till invigningen. Det viktigaste i det här projektet var därför att vi fick all material i rätt tid. Det fungerade också mycket bra med leveranserna säger Peter Sandberg, filialchef och projektledare på El och Industrimontage Nord AB i Östersund.

Anläggningen uppfyller UEFA:s krav

Totalt gällde säkerhetssystemet inbrottslarm (för press, speaker, omklädning, kansli och restaurang), brandlarm, passagesystem (för 30 dörrmiljöer), kameraövervakning (för övervakning av publiken). All styrning av inbrottslarmet sker via passagesystemet, vilket gör handhavandet enkelt för personalen. När det gällde arenaljudet, som är en av de viktigaste delarna på en arena, tog El och Industrimontage Nord fram ett eget förslag. Det blev en mycket uppskattad lösning med bra ljud för speaker och musik.

Den 14 juli var det äntligen dags för invigning, som varade i två dagar med konserter och fotbollsmatch mellan stadens stolthet ÖFK och Swansea från Wales som höjdpunkt.

Per T Larsson, Peter Sandberg och Daniel Kindborg är nöjda med slutresultatet på Jämtkraft Arena.

– Vi klarade tidschemat även om det var stressigt. Som mest hade vi 14 installatörer samtidigt i arbete på anläggningen. Det mesta var dock klart till invigningen och nu är det endast finjusteringar kvar att göra,  säger Peter Sandberg.

– Vi är jättenöjda med ljudanläggningen och säkerheten på arenan. Det är väl dimensionerat för dagens verksamhet och uppfyller även UEFA:s krav när det gäller landskamper och internationellt spel. Så nu står vi beredda att kunna anordna evenemang av en helt annan diginitet än någonsin tidigare. Våra läktare tar idag 5000 sittande åskådare men till en konsert har vi möjlighet att kunna ta emot uppåt 20–25 000, då även innerplan blir publikplats.

Jämtkraft Arena har en stor potential och är definitivt ett stort lyft för hela regionen, avslutar Daniel Kindberg entusiastiskt.

Produktfakta – Jämtkraft Arena

Per T Larsson inspekterar centralenheten för Solicard ARX passersystem.

Passerkontroll

Passerkontroll på arenan är Solicard ARX som är integrerat med inbrottslarmet Galaxy G3. Integreringen fungerar så att man lagt undercentraler för passersystemet i inbrottslarmsystemets kommunikationsslinga, vilket innebär att man inte behöver ha separata dörrmagneter för inbrott och passer.

Kortläsare för bekväm passage.

Handhavandet av inbrottslarmet blir enkelt – när man går genom en ytterdörr och gör larmmanöver låses motorlåsen i ytterdörren upp och larmet förbikopplas. Även innerdörrar är utrustade med kortläsare för att man skall ha ett enkelt förfarande vid uthyrning av lokaler.

Inbrottslarm

Inbrottslarmet Galaxy G3 är bestående av rörelsedetektorer i korridorer och utrymmen där det finns stöldbegärlig utrustning. Samtliga dörrar som är utrustade med kortläsare är också en del av inbrottslarmet tack vare integreringen Solicard ARX/ Galaxy.

Kameraövervakning

Kameraövervakningen består av fem stycken autodomar från Bosch som är monterade i framkant på taken över läktarna för att övervaka publiken och planen.

Det sitter en digital videoinspelare (Divar) för att kunna lagra läktarhändelser på fotbollsmatcher och andra typer av evenemang. Man kan även lägga ut kamerorna på nätet och se på fotboll via webben.

Brandlarm

Arenan är skyddad med en adresserbar Ziton ZP3 brandlarmcentral. Det sitter Multisensorer i hela anläggningen vilket gör att man via passerkontrollen kan styra känsligheten på detektorerna, tack vare att multisensorn innehåller både en rök- och en värmesensor (känsligheten kan ställas individuellt beroende på miljön den sitter i).

Ziton brandlarmcentral

Sirenerna är adresserbara och har Zitons unika funktion med självtest. Det sitter en mätmikrofon i alla sirener och centralen kan själv kontrollera sirenernas funktion automatiskt.

Även blixtljus och styrutgångar ligger på samma kabel (slinga) som detektorerna. Larm överförs med en IP-larmsändare sIP86 via nätverk

Ljudanläggning

Hela arenan är bestyckad med högtalare från Community. Community´s R-serie är en högtalarserie som konstruerats för användning utomhus eller i fuktiga miljöer som t.ex. simhallar.

På A-läktaren sitter 8 st Community R.5-94Z för täckning av den nedre läktardelen. De klarar att lämna 101 dB/1W/1m ner till 125Hz och med 200W per högtalare blir det rätt mycket ljud. Övre delen av läktaren täcks av totalt 16 st R.25-94Z. En lite mindre modell som ändå lämnar 97 dB/1W/1m ner till 160Hz.

På B-läktaren sitter 18 st R.25-94TZ i en liknande konfiguration. För att undvika för stora kabelförluster drivs dessa med 100V från huvudläktaren.

Hjärtat i ljudanläggningen

Centralenheten är en NXSP – en DSP-baserad ljudprocessor från Biamp. Här sker all nödvändig signalprocessing. Total förstärkareffekt är c:a 8kW och detta lämnas av 6 st Inter-M L1400 på A-läktaren och 2 st bryggkopplade Inter-M L1800 för B-läktaren.

Det här inlägget postades i Referens. Bokmärk permalänken.